Product review Saal Digital

Op facebook heb ik gehoor gegeven aan een oproep voor fotografen om een fotoboek te testen bij Saal Digital. Omdat ik zelf mijn boeken voornamelijk via een ander vaklab laat afdrukken was ik wel erg benieuwd naar de service en kwaliteit van een ander professioneel bedrijf. Het was dan ook erg leuk om te horen dat ik was geselecteerd voor deze test.

Ik kende Saal Digital al omdat ze mijn foto’s ook gebruiken voor promotiemateriaal op beurzen e.d. Een grote eer! Maar ik had zelf verder nog geen ervaring met hun producten.

Mijn criteria

Het belangrijkste vind ik dat de foto’s kleurecht worden afgedrukt, dus bv niet roze wat rood moet zijn of kleuren die vervagen. En de kwaliteit en scherpte van de foto’s moet behouden blijven. Nu denk je…. Logisch… maar je zult verbaasd zijn hoeveel aanbieders van drukwerk hier al de mist ingaan. Daarom heb ik eerst een selectie gemaakt van mijn foto’s welke ik wilde gaan gebruiken. Met verschillende uitstraling en bewerkingen zodat ik goed kon testen of dit goed zou gaan. Verder vind ik het belangrijk dat een boek stevig is en de pagina’s dik genoeg zijn zodat ze tegen een stootje kunnen.

De software

Eerst heb ik de software gedownload, (er is geen online versie) Je kunt kiezen voor diverse formaten, kaften en andere opties. Ik heb gekozen voor een hardcover boek, 28x 19 cm, met gewatteerde fotokaft en glanzende fotopagina’s, standaard dikte. Wat ook fijn is is dat je ervoor kunt kiezen dat er geen barcode te zien is. Voor mij een absolute pre! Wat mij wel opviel is dat ik geen 30 x 30 formaat kan bestellen, mijn meest bestelde boekformaat voor mijn klanten. (Wel een 28 x 28 cm)

Ik heb daarna de foto’s geplaatst in het fotoboek  en koos voor 1 foto per pagina. Dit was erg duidelijk en makkelijk op mijn Mac…. Ze hebben in de software ook verschillende sjablonen en lay outs waar je gebruik van kan maken. Maar in mijn geval niet van toepassing.

De verzending

Ik kreeg na het bestellen van het boek een melding dat het ongeveer een week in beslag zou nemen voordat ik het boek in huis zou hebben. Ik was dan ook blij verrast dat ik na 2 dagen al een mail kreeg dat het boek was verstuurd en dat het na 3 dagen al op mijn deurmat lag! Omdat de boeken in Duitsland worden gemaakt had ik dit echt niet verwacht.

Het fotoboek

De eerste indruk was al goed, Het boek was verpakt in stevig karton,  een schuimhoes ter bescherming en zelfs nog een extra plastic hoesje. De kans op beschadigingen is zo echt minimaal. Het boek voelde mede dankzij de gewatteerde kaft stevig. Bij het openslaan viel mij meteen op dat de schutbladen ontbreken. Dit betekent dat je foto’s aan de binnenkant van de kaft gedrukt worden. De kwaliteit is er niet minder op maar ik vind het zelf meer rust uitstralen als er eerst een schutblad te zien is.

De uitstraling en kleur van de foto’s is echt super mooi! De kleuren komen overeen met het beeldscherm van mijn gekalibreerde Imac. En ik ben blij verrast dat de glansversie zo mooi is. Normaal kies ik al snel voor zijdeglans omdat ik deze goed bij mijn foto’s vind passen. Maar met glans vind ik de zwart wit foto’s zelfs beter tot hun recht komen.

De lay-flat pagina’s (platliggende pagina’s zodat de foto’s mooi overlopen zonder storende naad) vind ik zelf minder lay-flat dan verwacht. De pagina’s blijven toch iets gebold door de naad en vooral de middelste pagina’s. Hierdoor vind ik de naad nog te storend. Misschien dat dit met de dikkere en luxere pagina’s beter valt.

Conclusie

Door deze test zal ik zeker vaker gebruik gaan maken van Saal Digital. Ik zou graag wel standaard schutbladen in het fotoboek zien en de pagina’s meer lay-flat. Maar de foto’s komen echt prachtig tot hun recht en dat is voor mij het belangrijkste. Ik ben nu dan ook erg nieuwsgierig naar de kwaliteit van de wanddecoratie hierin.

Saal Digital, bedankt voor het testen van jullie fotoboek en wie weet tot Kieks bij een volgende samenwerking!

 

 

Leave a reply

Your email address will not be published.