Review foto’s op aluminium en plexiglas

Een tijdje geleden werd ik benaderd om de producten van www.aluminiumland.nl en www.fotoopglasland.nl te testen. Omdat ik als fotograaf regelmatig in aanraking kom met diverse aanbieders van professionele was mijn nieuwsgierigheid meteen gewekt.

Ook vroeg ik mij af waar mijn foto’s beter op uit zouden komen… aluminium of plexiglas?
Ik neig normaal gezien al snel naar aluminium…
Behalve de producten wilde ik ook kritisch kijken naar de website.

In dit geval zijn het twee aparte sites www.aluminiumland.nl en www.fotoopglasland.nl en moet ik dus op twee aparte sites aan het werk. Aan de ene kant overzichtelijk omdat het zo heel duidelijk is welk product je bestelt en aan de andere kant zou het handig zijn om alles op 1 site te kunnen regelen. Maar ik vind het niet storend.
Beide websites zijn overzichtelijk en verwijzen ook naar elkaar. Wat mij meteen opviel is dat er meteen bij het inladen van je foto er een berekening gemaakt wordt van het maximaal printbare formaat voor een scherpe afdruk. Dit betekent dat je in 1 oogopslag kunt zien of de kwaliteit van jouw foto voldoende is voor een door jou gewenst formaat. Heel handig! Ook zie je bij de volgende stap alle formaten staan die je kunt bestellen met jouw foto. In mijn geval heb ik hoge resolutiebestanden en had ik erg veel keuze. Niet alleen de maten die je verwacht maar ook bv. een verrassende compact size van 20×20 cm. Mooi formaat als give-away! Maar om te testen kies ik de 80 x 60 cm. Bij de foto op Aluminium heb je nog een extra stap en kies je voor wit aluminium of geborsteld aluminium. Omdat ik een kleurfoto heb gekozen kies ik nu voor wit aluminium. Dit omdat ik dit beter vindt passen bij mijn stijl van fotograferen. Geborsteld aluminium is namelijk wat ruwer en de kleuren komen anders over. Daarna kies je bij beide sites voor een ophangsysteem. In mijn geval zit er standaard een aluminiumframe bij, dit om doorbuigen te voorkomen. Nette service! Daarna wijst het zich vanzelf… ik druk op de bestelknop en ben reuze benieuwd.

En ja hoor… precies 7 dagen later ligt er een briefje op de deurmat dat ik een pakket heb gemist. Jammer…want ben nu extra nieuwsgierig. Jammer dat ik geen bericht van verzending heb ontvangen want anders probeer ik hier altijd rekening mee te houden. Maar de dag erna worden de prints keurig geleverd. Netjes samen verpakt in een doos met stevig karton, en om iedere print zit dikke noppenfolie gewikkeld. Daarnaast ook nog aparte bescherming voor de hoeken en randen. Dat geeft een prettig gevoel vooral omdat de buitenkant van het karton wat is beschadigd. Gelukkig is dankzij de bescherming verder geen schade.

De eerste afbeelding die ik uitpak is die op plexiglas. Wauw…is mijn eerste indruk… Wat een mooie glans, kleuren en scherpte. Ik ben echt blij verrast. En zo goed als kleurecht! Voor mij het belangrijkste criterium. Hij is behoorlijk zwaar maar dat is ook logisch met een formaat van 80 x 60 cm. Het ophangsysteem is een aluminium frame welke degelijk is gemonteerd en meteen het vertrouwen wekt dat dit systeem deze plexiglas print makkelijk kan dragen. Het mooie is dat je de print hierdoor zwevend kunt monteren, en het ophangsysteem niet opvalt.

De tweede afdruk is op aluminium. Ook mooi en meteen een stuk lichter dan het plexiglas. Ook deze heeft het degelijke aluminium frame aan de achterzijde. De scherpte en de matte uitstraling van het aluminium spreken mij erg aan. De randen zijn wel wat onregelmatig en ik vraag me af of ze deze standaard wel polijsten. Maar dit is niet storend. De kleuren zijn minder sprankelend dan bv de plexiglas versie maar dat heeft ook te maken met het materiaal. Waar ik mezelf wel wat aan stoor zijn de huidtinten en het wit op de foto die wat afwijken en meer blauw en rood bevatten. Nu ben ik enorm kritisch en valt dit op afstand minder op maar toch… Ik denk dat ik de aluminiumprint met een zwart wit foto mooier had gevonden.

Om een lang verhaal kort te maken…. Ik ben erg te spreken over de kwaliteit en mogelijkheden van beide prints. Maar mijn duidelijke voorkeur gaat uit naar de print op plexiglas. Dit is ook een kwestie van smaak. Mochten jullie een foto willen laten afdrukken kijk dan zeker op de sites van www.aluminiumland.nl en www.fotoopglasland.nl.

Zie hierbij de foto’s die bij deze review horen.

Leave a reply

Your email address will not be published.